top of page

Druk- en afwerkingstechnieken voor verpakkingen in karton

Je wil je kartonnen verpakking op maat bedrukken en personaliseren, maar hebt geen idee welke druk- en afwerkingstechnieken er zijn en welke opties er best bij jouw passen. Er zijn vele druk- en afwerkingstechnieken beschikbaar om kartonnen verpakkingen te personaliseren en te versterken.


De meest gebruikte druktechnieken waar wij als Moonfox gebruik van maken zijn offset druk en digitale druk. Offset druk en digitale druk zijn beide druktechnieken die worden gebruikt voor het drukken van beelden en teksten op papier en karton. Het grootste verschil tussen deze twee druktechnieken is de manier waarop het beeld op het papier of karton wordt gedrukt.


Beide technieken worden vaak zonder extra afwerkingstechniek gebruikt. Het is dus niet perse nodig om voor een extra afwerkingstechniek te kiezen.


Druktechnieken

Offsetdruk

Offset druk maakt gebruik van een drukplaat waarop het beeld is afgebeeld. Dit beeld wordt overgebracht op een drukrol en vervolgens op het papier gedrukt. Dit is een traditionele druktechniek die al jaren wordt gebruikt en geschikt is voor grotere oplages.


Bovenop de inkt komt een laklaag die enerzijds dient als bescherming van de print en inkt, maar geeft ook een afgewerkte finish. Er kan daarbij gekozen worden voor een glanzende of een matte laklaag. De basis laklaag bij Offset heeft een glazend of satiné effect, de matte laklaag wordt als extra laag toegevoegd. Deze finish bepaalt voor een groot deel de look en feel van het afgewerkte product.


Dit papier wordt dan verlijmd op het karton. Bij offset werken we dus met 2 stappen, het drukken op papier en het verlijmen van het bedrukte papier op karton.Digitale druk

Digitale druk daarentegen maakt gebruik van digitale bestanden die rechtstreeks van een computer naar de drukmachine worden gestuurd en deze rechtsreeks op het karton drukt. Er zijn verschillende soorten digitale druk, waaronder inkjet druk en toner-based druk. Inkjet druk, zoals we bij Moonfox produceren, maakt gebruik van inkt die wordt gespoten op het drukvlak, terwijl toner-based druk gebruik maakt van poederachtige toner die wordt aangebracht met elektrostatische kracht.


Door rechtsreeks te printen op het karton is het proces sneller dan offset druk en is er geen verlijming en drukplaat nodig. Bovendien is digitale druk geschikt voor kleinere oplages en biedt het de mogelijkheid voor personalisatie en variabele gegevensdruk.


In samenvatting, offset druk is geschikt voor grotere oplages en is een traditionele druktechniek, terwijl digitale druk sneller is en geschikt voor kleinere oplages, met de mogelijkheid voor personalisatie.


Afwerkingstechnieken

Foliedruk

Foliedruk is een techniek waarbij het drukwerk voorzien wordt van een folie in goud, zilver of een andere kleur voor een opvallende, glazende metalic look. De folie wordt aangebracht op het drukwerk door middel van druk en hitte (hot foil) of koude lijm (cold foil).


Er zijn verschillende soorten folies die gebruikt kunnen worden, zoals metaalfolie, holografische folie, of mat- of glanzende folie. Deze folies kunnen worden gebruikt om een opvallend effect aan het drukwerk te geven. Het is een populaire afwerkingstechniek voor luxe uitstraling en premium branding.


Het is mogelijk om teksten, logo's of afbeeldingen in foliedruk te zetten, om ze extra te accentueren. Foliedruk geeft glans aan de uitstraling van de luxe massief kartonnen verpakking.


Spot UV

Nog een andere techniek is spot UV, het is een afwerkingstechniek die wordt gebruikt om specifieke delen van drukwerk te accentueren. Bij het proces wordt een dunne laag UV-inkt op specifieke delen van de verpakking aangebracht, dit creëert een glossy effect op specifieke delen van de verpakking .


Een van de voordelen van spot UV is dat het een aantrekkelijk effect kan geven aan drukwerk. De glanzende laag kan specifieke delen van het drukwerk accentueren, zoals afbeeldingen, logo's of tekst. Dit kan helpen om drukwerk op te laten vallen en kan een professionele uitstraling geven.


Een ander voordeel van spot UV is dat het een beschermende laag geeft aan drukwerk, die beschermt tegen vuil, vocht en slijtage. Dit maakt het een geschikte afwerking voor drukwerk dat vaak wordt aangeraakt of gebruikt.


Laminering

Laminering is een afwerkingstechniek die wordt gebruikt om drukwerk te beschermen tegen vuil, vocht en slijtage. Hierbij wordt een dunne folie over het drukwerk gelegd, die wordt opgewarmd en onder druk wordt gezet. Dit zorgt voor een beschermend laagje over het drukwerk en verbetert de stevigheid en duurzaamheid. Laminering kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals met een glans of mat afwerking.


Reliëfdruk

Reliëfdruk is een andere techniek waarbij een driedimensionaal effect wordt bereikt door inkt op te laten drogen in een vorm. afbeelding of tekst wordt aangebracht op een plaat of matrijs met een opstaande structuur, die vervolgens wordt gebruikt om de afbeelding of tekst op papier of andere materialen af te drukken. Dit zorgt voor een relief-effect waarbij de afbeelding of tekst eruit springt. Dit is een geweldige manier om de verpakking op te vallen en een gevoel van luxe te creëren.


Reliëfdruk is een tijdrovende en arbeidsintensieve druktechniek, kiezen voor deze afwerking kan de kostprijs van je verpakking wat doen oplopen. Hier valt af te wegen wat voor jouw het belangrijkste is, budget tegenover luxueuze look en feel.


Lakken

Lakken is een techniek om drukwerk te beschermen en om een aantrekkelijke afwerking te geven. Bij deze afwerkingstechniek wordt een laag van lak aangebracht op het drukwerk. Dit kan worden gedaan met een roller of een spuitbus en kan een glans of mat effect geven. Lakken beschermt drukwerk tegen vuil, vocht en slijtage en kan ook helpen om de kleuren van drukwerk levendiger te maken.


Het is ook mogelijk om de lak plaatselijk aan te brengen, dit heet spotlak. Bij deze techniek wordt de lak gebruikt om foto's, teksten of logo's te laten opvallen. De lak van ook in een gewenst kleur aangebracht worden.


Het groot verschil met laminering is dat lakken een dunne laag aanbrengt op het drukwerk, terwijl laminering een folie gebruikt die wordt opgewarmd en aangebracht op het drukwerk. Dit maakt dat laminering steviger en duurzamer is dan lakken, maar het kan ook zorgen voor een dikker en zwaarder drukwerk.


Vernis

Ook vernissen is een techniek om drukwerk te beschermen en om een aantrekkelijke afwerking te geven. Bij deze afwerkingstechniek wordt een transparante laag van lak aangebracht op het drukwerk.

Vernis is zoals inkt en wordt op dezelfde manier aangebracht, het verschil hier is dat vernis geen pigment bevat en hierdoor transparant is. Het heeft een beschermende functie tegen vocht, vuil en slijtage. Het geeft ook een extra finish aan het drukwerk.


Het verschil met lakken is voornamelijk de wijze van aanbrengen. Lak wordt achteraf aangebracht, terwijl vernis aangebracht wordt tijdens het drukken. Lakken wordt met een rol aangebracht en vernis wordt gespoten ofwel gedrukt


Beide zorgen voor een extra dimensie aan de luxeverpakkingen.


Hot-stamping

Hot stamping is een afwerkingstechniek waarbij een speciale folie wordt gebruikt om een afbeelding of tekst op kartonnen verpakkingen aan te brengen. De folie wordt op de verpakking aangebracht en vervolgens wordt deze aangetast door warmte en druk, waardoor de afbeelding of tekst op de verpakking wordt aangebracht. Dit is een geweldige manier om verpakkingen te personaliseren en een luxe uitstraling te creëren.


Embossing en debossing

Embossing is een afwerkingstechniek waarbij een afbeelding of tekst in reliëf wordt aangebracht op een kartonnen verpakking. Dit gebeurt door middel van een matrijs die in druk op het karton wordt geplaatst. Dit creëert een driedimensionaal effect en kan worden gebruikt om een verpakking op te vallen en een gevoel van luxe te creëren.


Debossing is tegenovergestelde van embossing, maar in plaats van de afbeelding of tekst in reliëf te brengen, wordt deze in de verpakking uitgedrukt. Hierdoor ontstaat er een indruk in plaats van een reliëf. Deze techniek kan ook worden gebruikt om een verpakking op te vallen en een gevoel van luxe te creëren.


Het verschil met bijvoorbeeld reliëfdruk of spot UV is dat hier de indruk of het reliëf in het karton zelf wordt gedrukt.


Hot stamping, embossing en debossing zijn afwerkingstechnieken die kunnen worden gebruikt om kartonnen verpakkingen op een unieke en aantrekkelijke manier te personaliseren. Dit kan worden gedaan door afbeeldingen of teksten aan te brengen in reliëf of in de verpakking, of door speciale folies te gebruiken. Deze technieken kunnen worden gecombineerd met andere afwerkingstechnieken, zoals bedrukken of laminering, om een verpakking te creëren die zich onderscheidt van de concurrentie.


Het is een hele boterham en zoals je ziet zijn er heel wat mogelijkheden om jouw verpakking te bedrukken en af te werken. Bij de keuze van de techniek die best bij jouw past zal vaak het budget en de gewenste afgewerkte look de doorslag geven.


Bij Moonfox helpen we je graag bij het maken van de juiste keuzes.

Laat je begeleiden door onze experten.

Start je project hier vandaag nodig132 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page